Dilara Basut'un Uluslararası Başarı Hikayesi

Mezun olduğu Fakülte
Meslek Yüksekokulu

Aşcılık Bölümü Mezunumuz Dilara Basut ile Fullbright Bursu Röportajı

1. Kendinden kısaca bahseder misin?

Merhabalar, ben İstinye Üniversitesi Aşçılık ve Gıda Teknolojisi bölümleri mezunu Dilara Basut. Fullbright bursu kazanarak Amerika’nın Florida eyaletine geldim. Burada 10 aylık  sertifika programımın ilk dönemini tamamlamış bulunmaktayım.

1. İstinye Üniversitesi’nin hayatındaki yeri nedir?

İstinye Üniversitesinde alanında uzmanlaşmış eğitmenlerden aldığım kaliteli eğitimin dışında hayalini kurduğum Conrad İstanbul Bosphorus Hotel’de staj yapma şansı yakaladım. Bunun dışında Fullbright bursu mülakatlarında İstinye Üniversitesi öğrencisi olduğumu söylememin benim için artısı olduğuna inanıyorum. Bu anlamda İstinyeli olmaktan gurur duyuyorum.

1. Amerika’ya giden yolu biraz anlatır mısın? Bu kararı nasıl verdin?

Yurtdışında eğitim almak her zaman hayalini kurduğum bir şeydi. Tabi ki başvuru, mülakat ve kazandıktan sonraki süreç bir hayli uzundu. Ancak her şeye rağmen bu bursu kazanarak hem kendimi hem ailemi hem de eğitmenlerimi gururlandırdığım için mutluyum. Bu yol zorlu, stresli ve bir            o kadar da heyecanlı bir yoldu.

1. Fullbright bursundan biraz bahsedebilir misin? Başvuru sürecin nasıl oldu?

Fulbright Meslek Yüksek Okulu Bursu öğrencilere, Amerika’da 10 ay süren bir sertifika programı sunmaktadır. Bursu kazandıktan sonraki aşamalardaki pasaport, vize gibi işlemler ile Amerika’ya gidiş ve dönüşteki uçak bileti masrafları, aynı şekilde Amerika’daki yaşam ve yeme/içme masraflarının hepsi burs tarafından sağlanmaktadır. Bu bursa başvurmak isteyen arkadaşlarım Fulbright sitesinden başvurunun nasıl yapılacağını ve gerekli belgelere dair tüm bilgileri öğrenebilirler. Gerekli tüm belgeler posta yoluyla yollandıktan sonra eksik belge göndermeyen öğrenciler mülakata layık görülecektir. Arkadaşlarımın mülakata iyi hazırlanması öneririm çünkü mülakatın dili ingilizce olacaktır. Mülakatı kazanan öğrenciler Amerika’ya gitmeden önce Fulbright tarafından verilen 3 aylık ingilizce derslerini alacaklar. Sürecin gerisi su gibi akıp gidecek ve öğrenciler kendilerini Amerika’da bulacaktır.

1. Fullright bursu sana neler kattı?

Bu bursun hedeflediği 5 madde var. Bunlar: staj, gönüllülük, akademik başarı, kültürel etkileşim ve liderlik projesi. Bursu başarı ile tamamlamak isteyen arkadaşlarım Amerika’dayken bu 5 maddeyi yerine getirmelidir. Katıldığım gönüllülük etkinlikleri ve stajlar ile yeni insanlar tanıma, dilimi ve mesleki bilgimi geliştirme şansı yakaladım. Aynı zamanda kendi projemi oluşturarak liderlik becerimi geliştirdim. Daha günlük bir dilde kendi ayaklarımın üzerinde durmayı öğrendim ve katıldığım her etkinlik ve tanıdığım her yeni insanla ufkumu genişlettim. Bunun her öğrencinin tatması gereken bir deneyim olduğunu düşünüyorum.

1. Fullbright bursu başvurusunda bulunmak isteyen öğrencilerimize tavsiyelerin neler?

Bu başvurudaki en önemli aşama mülakat aşamasıdır. Arkadaşlarımın İngilizce mülakat için pratik yapmalarını ve mülakat aşamasında rahat ve özgüvenli olmalarını öneririm. Çünkü mülakatta dikkat edilen asıl şey sizlerin İngilizceyi orta/iyi seviyede konuşup karşınızdakini anlıyor olabilmenizdir. Bu konuda sorusu olan arkadaşlarıma seve seve yardımcı olurum. 7. Senin paylaşmak istediğin veya genel anlamda eklemek istediğin bir şeyler var mı? Arkadaşlarıma önerim ‘asla kendinizi yetersiz ya da şansız görmeyin.’ Hayatta karşımıza böyle imkanlar sürekli çıkmaz. Bu yüzden denemekten korkmayın ve inanmaktan vazgeçmeyin. Biliyorsunuz ki inanmak başarmanın yarısıdır.

Tüm arkadaşlarıma bol şans dilerim.

NOT: Fullbright bursu hakkında detaylı bilgi almak ve başvuruda bulunmak için Meslek Yüksekokulu Öğrenim Bursu (fulbright.org.tr) adresine göz atabilirsiniz.